04 apr 2022
Rik
5
minuten
Cosmetisch arts KNMG: je leest er de laatste tijd steeds vaker over, en sinds januari 2022 ben ik het ook. Maar wat houdt het nou precies in? Wat is het verschil met een ‘normale’ cosmetisch arts of esthetisch arts? Wat moet je allemaal doen als arts om jezelf cosmetisch arts KNMG te mogen noemen, en wat betekent het nou eigenlijk voor jou als je bij Beautifier komt? Een heleboel vragen, die ik allemaal beantwoord in deze blog.
Wist je dat elke basisarts in Nederland zich cosmetisch arts of esthetisch arts mag noemen? Ook als hij gisteren zijn artsendiploma behaald heeft, en vandaag zijn eerste prikjes gaat zetten? Alhoewel de term arts misschien veilig lijkt, zegt dit niets over werkervaring, praktijkruimte of veiligheid van een behandeling. En dan hebben we het nog niet eens over de schoonheidsspecialiste, kappers en anderen die (illegaal) met botuline toxine en fillers aan de slag gaan.
Het was in het recente verleden dus erg moeilijk om een objectieve maatstaf te vinden, als je interesse had in een behandeling met injectables. Een aantal leuke reviews zijn zo geregeld, en wie heeft er een vriendin of kennis die een vergelijkend warenonderzoek gedaan heeft bij alle cosmetisch artsen in de buurt?
Daar is verandering in gekomen met de titel cosmetisch arts KNMG. Het is een officiële titel, net als huisarts, neuroloog of chirurg. Niet elke (basis)arts mag zich dus zomaar cosmetisch arts KNMG noemen. Daar moet je wel iets voor doen, en aardig wat ook.
Het was in het verleden dus helemaal niet duidelijk waar je goede, kwalitatieve en veilige cosmetische behandelingen kon ondergaan. Dat moest anders, vond de NVCG. De NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) is in 2003 opgericht, destijds nog onder de naam VAR (Vereniging van Artsen voor Rimpelbehandeling). In die tijd was de cosmetische geneeskunde nog zonder enige vereniging of organisatie. Het doel van oprichting was professionalisering van de cosmetische geneeskunde. En dat is de afgelopen jaren absoluut gelukt. Waar de VAR in 2003 startte met 13 leden, zijn er inmiddels bijna 300 artsen aangesloten bij de NVCG. Met het doel om voor de cosmetische geneeskunde een erkenning te krijgen als afzonderlijk geneeskundig profiel bij de KNMG (de overkoepelende artsenfederatie van Nederland). Van de cosmetische geneeskunde een echte specialisatie maken.
Om de professionalisering van de cosmetische geneeskunde kracht bij te zetten, heeft de NVCG enkele jaren geleden een opleidingsinstituut opgericht. Deze opleiding duurt 2 jaar, en leidt artsen met zowel theorie als praktijk op om voorbereid te zijn op de dagelijkse praktijk van het cosmetisch arts zijn.
Alle professionaliseringsslagen bij de NVCG hebben ertoe geleid dat de KNMG sinds de cosmetische geneeskunde per 1 juni 2019 erkend heeft als geneeskundig profiel, met bijpassende beschermde titel. Een unicum in de wereld, want nergens anders is dit zo duidelijk geregeld als in Nederland.
Die officiële titel krijg je zoals gezegd niet cadeau. Er zijn op dit moment 2 manieren om aan deze titel te komen. Allereerst de tweejarige opleiding via de NVCG. Deze opleiding is in 2020 van start gegaan, en in januari 2022 is de eerste cosmetisch arts KNMG afgestudeerd.
Voor artsen die al genoeg ervaring in de cosmetische geneeskunde hebben is er in de periode 2019-2022 ook een overgangsregeling in het leven groepen. Als arts moet je aantonen dat je ervaring hebt, én ook bekwaam bent. Meer dan 3000 patiëntencontacten, meer dan 4160 uren gewerkt als cosmetisch arts, en meer dan 200 uur nascholing om up-to-date te blijven. Daarnaast moesten artsen ook de theoretische cursus van de NVCG met goed gevolg afleggen. Het kwaliteitsniveau waarop de kliniek beoordeeld wordt, ligt vast in het kwaliteitskader cosmetische zorg, dat door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is opgesteld. Een document van 38 pagina’s vol eisen waaraan de arts en zijn kliniek moeten voldoen.
Als ‘examen’ komt er tijdens een officiële visitatie een delegatie van de NVCG een dagdeel meekijken met het spreekuur. Pas als de NVCG oordeelt dat je voldoende ervaring hebt en kwaliteit en veiligheid levert, word je als arts opgenomen in het register van de NVCG en mag je je officieel cosmetisch arts KNMG noemen.
Na 2022 is het alleen nog mogelijk deze titel te krijgen als je de tweejarige opleiding doet.
Kort gezegd komt het erop neer dat je er als klant zeker van kunt zijn dat een cosmetisch arts KNMG aantoonbaar bekwaam is. Meer dan 3000 patiëntcontacten, minstens 200 uur nascholing, en een kliniek die helemaal aan de richtlijnen van de inspectie voldoet. Het is geen keurmerk of iemand oog voor esthetiek of een natuurlijk resultaat heeft (en dat blijft ook erg lastig om objectief in een keurmerk te vangen). Maar je bent er dus in ieder geval wel van verzekerd dat iemand veilig en hygiënisch werkt, met voldoende opleiding en werkervaring. En dat een arts een goed netwerk heeft, in dat zeldzame geval dat er toch een vervelende complicatie optreedt. Want dat gebeurt ook een goede arts helaas af en toe.
Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts.
Rik Dassen
Maak gemakkelijk zelf je afspraak. Voor iedere behandeling kun je online een afspraak maken in onze agenda’s. Wel zo makkelijk, wanneer je precies weet wat je wilt. We beginnen iedere afspraak met een intake en een persoonlijk behandelplan.
Kies een behandeling & behandelaar
Boek een datum & tijd in onze agenda!
NVCG visitatie Beautifier
Omdat ik al jaren ervaring had als cosmetisch arts, voldeed ik aan de criteria voor de overgangsregeling van de NVCG. Nadat onze Beautifier kliniek op 17 januari 2022 door een delegatie van de NVCG bezocht is, mag ik mij officieel cosmetisch arts KNMG noemen. Een titel waar ik erg trots op ben. Ik ben een van de weinige artsen in Nederland die 2 titels in bezit heeft: huisarts en cosmetisch arts KNMG. Het sluit aan bij mijn visie dat ik tijdens een behandeling voor een maximale veiligheid en resultaat van mijn cliënten sta. Op naar nog veel meer mooie behandelingen!